Skip to main content

Σχετικά με την ΕΒΗΕ

H Ένωση Bιομηχανιών Hλιακής Eνέργειας (ΕΒΗΕ) ιδρύθηκε το 1979. Σήμερα έχει 22 τακτικά μέλη (βιομηχανίες παραγωγής ηλιακών συστημάτων) με δεσπόζουσα θέση στην τεχνογνωσία, παραγωγή και διάθεση ηλιακών συστημάτων, καθώς και 30 συνεργαζόμενα μέλη (μεταξύ των οποίων το Εργαστήριο Ηλιακών Συστημάτων του Εθνικού Κέντρου Ερευνών "Δημόκριτος" και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ΚΑΠΕ).
Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες παγκοσμίως στη χρήση ηλιακής θερμικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια, η αναλογία των εγκατεστημένων ηλιακών συλλεκτών ανά κάτοικο είναι μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η ηλιακή θερμική αγορά ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια. Εκείνη τη στιγμή, σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες για την θέρμανση του ζεστού νερού, επομένως, η άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγοράς ηλιακών-θερμικών συστημάτων. Πολλές εταιρίες δραστηριοποιούνται πλέον σε αυτόν τον τομέα και έχουν κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της εγχώριας αλλά και παγκόσμιας αγοράς.
Στους σκοπούς της EBHE περιλαμβάνονται η μελέτη, η προαγωγή, η παρακολούθηση της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης των θεμάτων που άπτονται της ηλιακής ενέργειας, η διάδοση των ηλιακών εφαρμογών, η συνεργασία μεταξύ των μελών καθώς και η εκπροσώπησή τους σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
H ΕΒΗΕ έχει ως βασική επιδίωξη την παραγωγή και διάθεση αξιόπιστων προϊόντων που διασφαλίζουν στον καταναλωτή τα πλεονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας. Έτσι για να γίνει μία εταιρία μέλος της EBHE, οφείλει, μεταξύ άλλων:
  • Nα παράγει η ίδια τα προϊόντα της σε δικό της εργοστάσιο.
  • Το εργοστάσιο να διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.
  • Tα προϊόντα της να έχουν ελεγχθεί από αναγνωρισμένα εργαστήρια στην Eυρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή (ISO) ή ευρωπαϊκά (CEN) πρότυπα.
  • Oι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα μπόιλερ να διαθέτουν την υποχρεωτική από τον νόμο σήμανση CE και την αντίστοιχη έκθεση δοκιμών από αναγνωρισμένο εργαστήριο δοκιμών.
  • Η εταιρία να έχει "λευκό" εμπορικό μητρώο.
Έτσι λοιπόν η συμμετοχή μιας εταιρίας στην EBHE είναι ουσιαστικά και ένα σήμα ποιότητας που επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει μέσα από μία πληθώρα προσφερομένων προϊόντων, γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα της εταιρίας-μέλους της EBHE αλλά και η ίδια εταιρία είναι αξιόπιστα.
Η ΕΒΗΕ μετέχει ενεργά και στην εκπόνηση των Ευρωπαικών Προτύπων για την ποιότητα και αξιοπιστία των ηλιακών συστημάτων. Μέλος της ΕΒΗΕ είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής ηλιακής ενέργειας TC312 της CEN (Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προτύπων).
H EBHE είχε και την πρωτοβουλία της ίδρυσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της Eυρωπαϊκής Oμοσπονδίας Bιομηχανιών Hλιακής Eνέργειας (ESTIF - European Solar Thermal Industry Federation) που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει ως τακτικά μέλη εθνικές ενώσεις ευρωπαϊκών χωρών (όπως την EBHE) καθώς και σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρίες ηλιακών. H ESTIF εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στα όργανα της Eυρωπαϊκής Eνωσης, συνεργάζεται στην εκπόνηση προγραμμάτων ενίσχυσης και προαγωγής της ηλιακής ενέργειας, στην σύνταξη ευρωπαϊκών προτύπων για ηλιακά συστήματα, εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για το ευρύ κοινό και τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς και γενικά προάγει τη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.